In ons digitale tijdperk is het niet meer nodig om tijdens het samenwerken met andere mensen ook in dezelfde ruimte te zijn. Veel bedrijven, projectgroepen en vrienden doen liever het grootste gedeelte van hun werk in zelfgekozen ruimtes en op zelfgekozen tijdstippen. Veel mensen sturen voor zulke samenwerkingen talloze e-mails heen en weer om ideeën en (half) uitgewerkte bestanden met elkaar te delen.

Dit kan nogal omslachtig werken, maar gelukkig blijft de (IT-) technologie zich altijd door ontwikkelen en kan samenwerken op afstand inmiddels veel makkelijker en efficiënter. Met dit idee in ons achterhoofd hebben we een lijst gemaakt met de beste apps voor communicatie en het delen van bestanden binnen je team.

Slack

Deze app faciliteert een cloud-based netwerk van samenwerkingstools en diensten in een overzichtelijke omgeving. Naast chatten in verschillende kanalen, notities maken en (video) bellen faciliteert Slack ook het makkelijk delen van bestanden en geavanceerde zoekfuncties. Daarnaast kan Slack gesynchroniseerd worden met talloze andere apps: bijvoorbeeld, door “Slack” met “Wunderlist” te synchroniseren, zal een afgevinkte taak automatisch gemeld worden in het desbetreffende Slack kanaal.

Skype

Skype werd populair door de hoge kwaliteit bel functie naar computers en reguliere telefoonlijnen en dat is waar ze nog steeds de beste in zijn. Tegenwoordig faciliteert Skype ook videoconferenties en het achterlaten van (video) voicemails. Daarnaast heeft skype in 2013 Windows Live (MSN) Messenger volledig vervangen en wordt het sindsdien ook veel gebruikt voor regulier chatten. Ook kun je groepsgesprekken maken en bestanden delen, maar er ontbreekt een duidelijke en gemakkelijke archivering van deze bestanden.

Discord

In eerste instantie ontwikkelt voor (online) gamers die niet willen betalen voor TeamSpeak servers of willen prutsen met Skype; Discord biedt gratis all-in-one audio en tekst chat dat gewoon in je webbrowser gebruikt kan worden. Het duurt ongeveer 10 seconden op je eigen beveiligde server op te zetten die zowel makkelijk te managen is als hoge geluidskwaliteit faciliteert. Het chatten heeft een moderne insteek met een overlap functie (zodat je niet alt-tab hoeft te gebruiken) waar je GIFs kunt sturen en links, afbeeldingen en video’s kunt delen zonder veel CPU power te gebruiken.

Viber

Deze gratis cross-platform (audio) gespreksapp is in Israël ontwikkelt, maar ondersteunt inmiddels al 30 verschillende talen. Viber faciliteert gratis chatten, bellen, foto berichten en locatie delen. Eén van de voornaamste redenen waarom Viber zo toegankelijk is, is omdat het geen registratie, alias, of uitnodiging vereist en dat het direct met je adresboek synchroniseert

Whatsapp

WhatsApp’s functies spreken min of meer voor zichzelf; (voice) berichten, een grote hoeveelheid emojis en GIFs, maar de recentere (video) belfunctie maakt de app pas écht compleet. Daarnaast kunnen gebruikers ook documenten, foto’s, audio bestanden, contacten en locaties delen. Groepsgesprekken zijn makkelijk te managen en archiveren alle bestanden op chronologische volgorde. Aangezien bijna elke smartphone eigenaar WhatsApp heeft, en gebruikers steeds meer de web en desktop versie gebruiken, is groeperen via WhatsApp één van de makkelijkste en meest toegankelijke manieren.

Appear.in

Appear.in faciliteert toegankelijke video gesprekken met 8 mensen tegelijkertijd (tot 12 met premium!). Het is niet nodig om een account te maken of software te downloaden (op je smartphone heb je de app echter wel nodig), Appear.in werkt gewoon in je webbrowser. Na het aanmaken van een gesprekskamerlink, deel je deze simpelweg voor directe toegang. Daarnaast kun je screenshots delen en je gesprekskamer op slot doen zodat je je bezoekers eerst kunt screenen voordat je ze binnen laat.

Join.me

Dit platform voor online (video) conferenties heeft alle belangrijke functies om effectief samen te werken. Hieronder vallen het whiteboard, het wisselen van de presentator rol en het plannen van opkomende conferenties. Als je toegewijd bent aan de samenwerking, zijn er premium versies die tot 5 TB aan cloud ruimte bieden en meer conferentie deelnemers faciliteren en functies toevoegen zodat real-life conferentiekamers compleet overbodig raken.

Dus, afhankelijk van het teamdoel, de hoeveelheid betrokken mensen en de voorkeur van communicatie methode zal één van deze apps als beste platform fungeren. Elke app in de lijst heeft een paar functies waar ze in uitblinken en beter, makkelijker of sneller dan de anderen doen. Als je denkt dat we een belangrijke samenwerkingstool vergeten zijn, dan horen we dat graag! In de tussentijd, veel samenwerkingsplezier!

Onze projecten

Rocket Minds IT implementaties: Websites, (mobiele) applicaties, webshops, prijswinnende designs en digitale marketing.