juiste domainnaam

Het kiezen van een goede domeinnaam is geen gemakkelijke taak, maar het is wel van groot belang. Een goede keuze kan helpen om je website snel een bekend domeinmerk te maken, terwijl een verkeerde keuze kan zorgen dat je website te moeilijk te onthouden is om bekend te worden.

Hier zijn 7 stappen die je kunnen helpen om een tot een goede domeinnaam voor jouw website te komen:

 • 1

  Ontdek je eigen bedrijf.

  Tijdens de eerste stap gaat het erom dat je goed bedenkt waar jouw merk voor staat, zodat je de domeinnaam kunt koppelen aan het idee van jouw merk. Dit kan nog een breed concept zijn, maar het is de belangrijkste filter in het verder zoeken naar een domein.
 • 2

  Trefwoorden

  Bedenk trefwoorden die bij jouw bedrijf passen. Het hoeft geen hoofdfactor te worden, maar het kan helpen bij het genereren van nieuwe ideeën voor jouw domein naam.
 • 3

  Vermijd veelgebruikte woorden

  Bij het samenstellen van een domeinnaam met behulp van vele standaard woorden loop je het risico om te verdwalen in een enorm bos van vergelijkbare domeinnamen.
 • 4

  Memorabel

  Probeer een combinatie te vinden die gemakkelijk te onthouden is, dit kan zowel visueel als akoestisch zijn.
 • 5

  Taalkunde

  Probeer bewust te zijn hoe jouw domeinnaam zal klinken in internationale talen zoals Engels, Frans of Duits. Als het een Engelse domeinnaam is, zorg er dan voor dat het ook makkelijk te lezen en uit te spreken is voor lokale gebruikers.
 • 6

  Locatie

  Denk na over de geografische locatie van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld, als het om een restaurant gaat, dan zou je kunnen overwegen om de naam van de stad, het dorp, of de regio in de domeinnaam te verwerken.
 • 7

  Uitbreiding

  En dan als laatste: het besluit over de extentie die je wil kopen. Er zijn momenteel veel extenties te vinden voor Top Level Domeinnamen.
  Hier vind je een volledige lijst
  Probeer dubbele domeinen zoals yourdomain.free.com te voorkomen. Het bespaart je maar een paar euro, maar het heeft een goedkope uitstraling en komt niet serieus over waardoor je geen vertrouwen opwekt.

Er zijn verschillende opties voor een domeinextensie:

 • Lokale domeinextensie (.NL) wordt meestal gebruikt voor lokale bedrijven
 • Internationale domeinextensies (.COM, .NET, .ORG, .INFO, .EU) worden gebruikt voor bedrijven die zich richten op de internationale markt. Je kunt ook het volledige pakket van internationale domeinnamen kopen en een redirect-beleid opzetten zodat alle extensies naar jouw website leiden.
 • Bepaald domeinextensies ( WINKEL. VOEDSEL. GALLERY. MAIL. TECH.) worden gebruikt om de branche van een bedrijf te benadrukken
 • Innovatie focus extensies (.IO) – worden meestal door IT Startups gebruikt

Onze projecten

Rocket Minds IT implementaties: Websites, (mobiele) applicaties, webshops, prijswinnende designs en digitale marketing.