“Stock foto’s” zijn professionele foto’s van gemeenschappelijke plaatsen zoals bezienswaardigheden en de natuur, maar ook van voedsel, evenementen of mensen. Deze foto’s worden vrij van royalty’s verkocht, wat betekend dat ze gebruikt en hergebruikt mogen worden voor commercieel design. Gemiddeld loopt de prijs van een stock foto 20 cent tot 5 euro. Omdat iedereen zulke foto’s nodig heeft om content aan hun website toe te voegen zullen de bedrijven die zulke foto’s verkopen dat altijd blijven. Daarnaast zijn de bedrijven die zulke stock foto’s verkopen altijd nog goedkoper dan een professionele fotograaf.

Maar hoe zit het dan met gratis stock foto’s?

Gelukkig zijn er mensen, organisaties, artiesten en studio’s – onze helden die de wereld een mooiere plek willen maken – die gratis stock foto’s zonder enige licentie restricties aanbieden! Ontmoet onze helden hieronder.

Hier is een korte lijst van de top 15 beste websites voor gratis stock foto’s:

Pexels.com

Omdat complexe licenties moeilijk te begrijpen zijn, maakt Pexels exclusief gebruik van foto’s met de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Dit betekend dat de afbeeldingen helemaal gratis voor elk legaal (persoonlijk of commercieel) gebruik zijn. Je kunt Pexels steunen door je eigen foto’s te uploaden of door te doneren via PayPal.

Burst Shopify

Jammer genoeg hebben zelfs liefdadigheidsorganisaties zoals gratis stock foto websites geld nodig om hun website en service draaiende te houden. De meeste organisaties vragen daarom om donaties van hun gebruikers, maar Burst is een organisatie die gesponsord wordt door Shopify. Dank aan Shopify voor het mogelijk maken van deze service!

Death to stock

Death to Stock (DTS) heeft een iets andere aanpak; Death To Stock bied namelijk dagelijkse en maandelijkse foto pakketten aan die hun gebruikers rechtstreeks per mail toegestuurd krijgen. Om toegang te krijgen tot de volledige foto database moet je een premium account hebben.

Epicantus

Fotograaf Daria biedt gratis originele fotografie aan door haar Tumblr pagina “Epicantus”. Deze stock fotobron wordt dus bijgehouden door slechts één artiest. Veel dank aan de gulle Daria voor deze service!

Foodiesfeed

Manage je een (fastfood) restaurant, cafetaria of een bakkerij? Dan is Foodiesfeed de perfecte website voor jou! Foodiesfeed is gespecialiseerd in voedsel stock foto’s en biedt een breed spectrum aan gratis te downloaden foto’s aan. Ze hebben zelfs een coole functie waarmee je alle 1000+ foto’s in één keer kunt downloaden!

Freephotos.cc

Met meer dan 100 verschillende categorieën foto’s is freephotos.cc zeker een plek om eens in alle rust te bekijken.

Gratisography

Gratisography biedt gratis hoge-resolutie afbeeldingen die gebruikt mogen worden voor persoonlijke en commerciële projecten. Alle eer voor de foto’s gaat naar Ryan McGuire die ervoor zorgt dat er elke week nieuwe foto’s worden toegevoegd.

Kaboompics

Kaboompics 2.0 heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd waarvan de lay-out nu een stuk gemakkelijker navigeert. Daarbij heeft de website ook nieuwe functies zoals “color scheme filtering” en een zoekmachine waar je kunt filteren op verticale of horizontale foto’s. Voor ons bij Rocket Minds maakt de color scheme filter functie het zoeken voor de perfecte foto een stuk gemakkelijker!

Littlevisuals.co

Littlevisuals was één van de eerste platforms die gratis stock foto’s aanbood. Helaas kwam de website tot een einde in 2013 toen Nic ,de eigenaar en oprichter van de website, overleed. Zijn familie is onlangs een fondsenwerving voor Hand on Heart Charity op zijn platform begonnen om kinderen met hetzelfde lot als Nic te helpen.

Magdeleine.co

De Vietnamese artiest Magdeleine is dit project begonnen om zijn liefde voor de wereld te delen. Hij onderhoudt een database met gratis foto’s die hij persoonlijk heeft geselecteert. Om iedereen te blijven inspireren, zorgt Magdeleine ervoor dat er elke dag een nieuwe foto wordt toegevoegd!

Mystock.photos

picjumbo

De 22 jaar oude fotograaf, online ondernemer en levensgenieter Viktor Hanacek uit Tsjechië richtte in 2013 picjumbo op. Deze website bevat gratis stock foto's die momenteel door miljoenen bloggers, designers en marketers over de hele wereld worden gebruikt. Je kunt zijn verhaal hier lezen.

Raumrot.com

Raumrot is een gratis fotoplatform dat prachtige moderne lifestyle beelden aanbied. Markus Spiske uit Bräuningshof, Duitsland, heeft dit fotoplatform met de Creative Commons Attribution Licenties (CC-BY) gecreëerd waardoor hij alle content gratis voor commercieel gebruik aanbiedt.

Stocksnap.io

Alle prachtige foto’s op StockSnap dragen de CC0 licentie. Dat betekent dat je elke foto mag kopiëren, aanpassen of distribueren – zelfs voor commercieel gebruikt – zonder ooit om permissie te hoeven vragen!

Unsplash

Al deze mooie foto’s dragen ook de CC0 licentie. Dus permissie vragen, of erkenning geven aan, de fotograaf van Unsplash is niet nodig.

Hier kun je een tentoonstelling zien van de mooiste dingen die met foto’s van Unsplash gemaakt zijn.

Dus, als je op zoek bent naar mooi beeldmateriaal om je website, blog, social media pagina, of computer achtergrond die extra artistieke uitstraling te geven, hoef je hier nooit meer voor te betalen. We hebben het geluk dat we in een tijd leven waar delen en samenwerken de fundering van het internet vormt. Laat ons je ervaringen met deze gratis stock foto databases horen en als je vind dat we er één gemist hebben, deel deze dan alsjeblieft met de wereld!

Onze projecten

Rocket Minds IT implementaties: Websites, (mobiele) applicaties, webshops, prijswinnende designs en digitale marketing.