“Stock foto’s” zijn professionele foto’s van gemeenschappelijke plaatsen zoals bezienswaardigheden, natuur, maar ook voedsel, evenementen of mensen. Deze foto’s worden vrij van royalty’s verkocht, wat betekend dat ze gebruikt en hergebruikt mogen worden voor commercieel design. Gemiddeld is de prijs van een stock foto tussen 20 cent en 5 euro. Omdat elke website, nieuws blog, en bedrijf zulke foto’s nodig heeft om content aan hun website toe te voegen zullen de bedrijven dat zulke foto’s verkopen altijd blijven. Daarnaast zijn de bedrijven die zulke stock foto’s verkopen altijd nog goedkoper dan een professionele fotograaf.

Maar hoe zit het dan met gratis stock foto’s?

Gelukkig zijn er mensen, organisaties, artiesten, en studio’s – onze helden die de wereld een mooiere plek willen maken – die gratis stock foto’s zonder enige licentie restricties aanbieden! Ontmoet onze helden hieronder:

Hier is een korte lijst van de top 15 beste websites voor gratis stock foto’s

Pexels.com

Omdat complexe licenties moeilijk te begrijpen zijn, maakt Pexels exclusief gebruik van foto’s met de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Dit betekend dat de afbeeldingen helemaal gratis voor elk legaal (persoonlijk of commercieel) gebruik zijn. Je kunt Pexels steunen door je eigen foto’s te uploaden of door te doneren via PayPal.

Burst Shopify

Jammer genoeg hebben zelfs liefdadigheidsorganisaties zoals gratis stock foto websites geld nodig om hun website en service draaiende te houden. Meeste organisaties vragen om donaties van hun gebruikers, maar Burst is een organisatie die gesponsord wordt door Shopify. Respect voor Shopify voor het mogelijk maken van deze service!

Death to stock

Death to Stock (DTS) heeft een iets andere aanpak; Death To Stock bied namelijk dagelijkse en maandelijkse foto pakketten aan hun gebruikers aan die rechtstreeks naar hun e-mail gestuurd worden. Om toegang te krijgen tot de volledige foto database moet je een premium account hebben.

Epicantus

Fotograaf Daria biedt gratis originele fotografie aan door haar Tumblr pagina “Epicantus”; deze stock fotobron wordt bijgehouden door slechts één artiest! Veel dank aan onze gulle Daria voor deze service!

Foodiesfeed

Manage je een (fastfood) restaurant, cafetaria of een bakkerij? Dan is Foodiesfeed de perfecte website voor jou! Gespecialiseerd in voedsel stock foto’s, Foodiesfeed biedt een breed spectrum aan gratis te downloaden foto’s aan. Ze hebben zelfs een coole functie die je alle 1000+ foto’s in één keer laat downloaden!

Freephotos.cc

Met meer dan 100 verschillende categorieën foto’s is freephotos.cc zeker een plek rustig eens door te kijken.

Gratisography

Gratisography biedt gratis hoge-resolutie afbeeldingen die gebruikt mogen worden voor persoonlijk en commerciële projecten. Alle eer voor de foto’s gaan naar Ryan McGuire die ervoor zorgt dat er elke week adembenemende foto’s worden toegevoegd.

Kaboompics

Kaboompics 2.0 heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd met een lay-out die veel makkelijker navigeert. Daarbij heeft de website ook nieuwe functies zoals de “color scheme filtering” en een zoekmachine waar je kunt filteren op vertical en horizontale foto’s. Uit persoonlijke ervaring moet ik zeggen dat de color scheme filter functie het zoeken voor de perfecte foto een stuk makkelijker maakt! Kuddos voor Kaboompics!

Littlevisuals.co

Littlevisuals was één van de eerste platforms die gratis stock foto’s aanbood. Helaas kwam de website tot een einde in 2013 toen de eigenaar en oprichter van de website, Nic, overleed. Zijn familie is onlangs een fondsenwerving voor Hand on Heart Charity op zijn platform begonnen om kinderen hetzelfde lot als Nic helpen te voorkomen.

Magdeleine.co

De Vietnamese artiest Magdeleine is dit project begonnen om zijn liefde voor de wereld te delen. Hij onderhoud een database met gratis persoonlijk geselecteerde foto’s voor ieders inspiratie en zorgt ervoor dat er elke dag een nieuwe wordt toegevoegd!

Mystock.photos

picjumbo

De 22 jaar oude fotograaf, online ondernemer en levensgenieter Viktor Hanacek uit Tsjechië richtte picjumbo in 2013 op. Deze stock foto website bevat gratis afbeeldingen die momenteel door miljoenen bloggers, designers en marketers over de hele wereld gebruikt worden. Je kunt zijn verhaal hier lezen.

Raumrot.com

Raumrot is een gratis fotoplatform dat prachtige lifestyle beelden voor de moderne creatieveling aanbied. Markus Spiske uit Bräuningshof in Duitsland heeft dit fotoplatform met de Creative Commons Attribution Licenties (CC-BY) gecreëerd waardoor hij alle content gratis voor commercieel gebruik aanbied.

Stocksnap.io

Al deze prachtige foto’s op StockSnap dragen de CC0 licentie. Dat betekend dat je elke foto die je maar wil mag kopiëren, aanpassen of distribueren – zelfs voor commercieel gebruikt – zonder ooit om permissie te hoeven vragen!

Unsplash

Al deze mooie foto’s dragen ook de CC0 licentie. Dus permissie vragen, of erkenning geven aan, de fotograaf van Unsplash is niet nodig.

Hier kun je een tentoonstelling van de mooiste dingen die gemaakt zijn met foto’s van Unsplash.

Dus als je op zoek bent naar mooi beeldmateriaal om je website, blog, social media pagina, of computer achtergrond die extra artistieke uitstraling te geven, hoef je hier nooit voor te betalen. We hebben het geluk dat we in een tijd leven waar delen en samenwerken de fundering van het internet vormt. Eindigend op die zegen, laat ons je ervaringen met deze gratis stock foto databases horen en als je vind dat we een goede gemist hebben, deel hem alsjeblieft met de wereld!

Onze projecten

Onze projecten zijn representatief voor onze kerncapaciteiten en hier ziet u enkele succesverhalen waarin ze toegepast zijn in klantscenarios.