Een API (Application Programming Interface) stelt programma’s en/of websites in staat om onderling gegevens uit te wisselen. Google heeft bijvoorbeeld de Maps API. Hiervoor stuurt de gebruiker een verzoek naar Google met bepaalde parameters - bijvoorbeeld een plaats, straat en een huisnummer - waarna Google deze gegevens verwerkt. Vervolgens antwoord Google in de vorm van coördinaten die je kunt weergeven in Google Maps.
Hetzelfde geldt voor onze applicaties bij Rocket Minds. Door onze API-connecties kunnen onze cliënten zelf data in hun systeem in en uitlezen. Daarnaast maken we ook koppelingen met API’s van derde partijen, bijvoorbeeld met boekhoudpakketten voor automatische facturatie, Google Maps en social media. De meeste koppelingen worden gemaakt vanuit Twinfield, Exact Online, SnelStart en Mail Exchange.
API-connecties zijn onvermijdelijk. Je gebruikt ze waarschijnlijk dagelijks zonder dat je het doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan het inloggen bij je favoriete website of het registreren voor een webshop. Veel websites bieden hierbij aan om dit te doen via Facebook, LinkedIn of Google+, en dit wordt allemaal gefaciliteerd door API-connecties!
Bij Rocket Minds helpen we je graag met het maken van een API voor jouw applicatie! Neem contact met ons op zodat we kunnen uitleggen hoe dit werkt.
Een API kun je zien zien als een op zichzelf staande sectie van een applicatie. Over het algemeen worden deze niet via de browser, maar via back-end code aangeroepen. Daarnaast hebben APIs vrijwel altijd autorisatiewaarden nodig zodat gevoelige data beschermd blijft.
Dus, bij Rocket Minds werken we bijvoorbeeld op de back-end afdeling voornamelijk met het framework Laravel. Dit framework heeft een duidelijk onderscheid tussen de reguliere “webroutes” en de “API-routes”. De webroutes zijn de bekende paden die via de webbrowser te benaderen zijn. Een voorbeeld hiervan is https://rminds.nl/contact. Bij de API-routes wordt meestal gebruik gemaakt van een /api/v1/-aanduiding, bijvoorbeeld https://example.com/api/v1/fetch-data. Het oproepen van deze fictieve url in de browser zal een foutmelding retourneren omdat er geen autorisatiewaarden zijn meegestuurd. Wanneer je de API-url bekijkt zie je dat het om een API gaat en dat er verbinding wordt gemaakt met v1, de eerste versie van de API. Dit heeft als voordeel dat het compatibiliteitsproblemen voorkomt, want tegelijk met de v1 kan er een v2 verbinding ontwikkeld worden zodat verschillende versies van de applicatie de tegelijk de API-verbinding kunnen gebruiken zonder enige interruptie.
Als je nog niet zeker bent over jouw project, neem dan contact op via de telefoon of e-mail zodat we eerste de mogelijkheden kunnen bespreken.
Bel ons op +31 (0)6 156 447 86, mail naar info@rminds.nl of maak online een afspraak.
Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Wat doet jouw organisatie en welke missie heb je?
We nemen graag met je door hoe je (nog meer) online succes kunt behalen en hoe wij je kunnen helpen om dat te realiseren.
Leer van onze ervaring over de beste aanpak voor jouw website of applicatie.