Twee jaar geleden begon Stichting Forus, samen met IT bedrijf Rocket Minds als deel van het ontwikkelingsteam, aan het automatiseren van subsidies voor de Groningse gemeente Zuidhorn.
Hierbij werd het blockchain gedachtegoed gebruikt om de controle en de verstrekking van uitkeringen te automatiseren. Dit systeem is zeer bestendig tegen fraude en heeft geen centrale partij meer nodig. Al met al is het een innovatief systeem geworden dat overheidsuitkeringen sneller, veiliger en goedkoper laat verlopen.
Het Kindpakket systeem dat Forus en Rocket Minds samen ontwikkeld hebben trok veel media aandacht. Hieronder lees je wat de verschillende media schreven over deze innovatieve software oplossing.
Kindpakket in de Media
Tijdens een uitzending op NPO Radio 1 werd er gesproken over Blockchain technologie: “het systeem achter onder andere Bitcoin” waarmee geëxperimenteerd wordt door Nederlandse overheden. Hierin heeft de Groningse gemeente Zuidhorn “het eerste concrete resultaat in Nederland” gerealiseerd door “Kindpakket, extra geld voor gezinnen met een laag inkomen”, uit te keren via een systeem dat het gedachtegoed van blockchain gebruikt.
EenVandaag
EénVandaag ging verder in op het systeem van het Kindpakket en schreef dat dit moment “de heilige graal van de technologiewereld” is, “niet in Silicon Valley” maar in “Zuidhorn, een gemeente met krap 20.000 inwoners”. Door “zo’n tachtig huishoudens met in totaal zo’n tweehonderd kinderen een QR-code te geven” kunnen “de ouders bij twaalf winkels in Zuidhorn artikelen kopen”. De desbetreffende winkeliers hoeven dan alleen maar de QR-code te scannen om hun betaling te ontvangen. De database waar deze code aan gelinkt is houdt bij of de winkel geldig is en of er nog voldoende tegoed over is. Er is dus geen gelduitkering meer nodig waardoor de gemeente er zeker van kan zijn “dat het geld niet aan” producten “zoals drank of sigaretten” wordt uitgegeven.
Klik op hier om verder te lezen over blockchain technologie experimenten binnen andere overheden.
De Groene Amsterdammer
De Groene Amsterdammer schrijft dat door het toepassen van het Kindpakket, Nederland al verder is “dan bekende blockchainhubs als Dubai en Singapore”. Bij Nederlandse gemeentes en ministeries lopen er op het moment 30 verschillende blockchain experimenten, maar nergens zijn ze zo ver als de gemeente Zuidhorn. In een interview met de 33-jarige Kindpakket ontvanger Rylana werd het verschil met andere overheidsuitkeringen meteen duidelijk: “Zodra er iets verandert aan haar inkomenssituatie moet ze voor al haar andere toelages de papieren in duiken om te zien of ze niet plots te veel of juist te weinig ontvangt.” Rylana vertelt dat “als ik één foutje maak is er de kans dat ik alles moet terugbetalen” – een uiterst onhandig systeem dus.
Maar zoals het ministerie van Economische Zaken toelicht, het gedachtegoed achter “blockchain maakt vertrouwen in digitale vorm beschikbaar” waardoor mensen zoals Rylana niet zelf hun berekeningen hoeven te doen. Alles wordt geregeld door een algoritme waardoor Rylana en andere uitkeringsontvangers hun benodigde inkopen kunnen doen terwijl verkopers verzekerd zijn van een valide betaling.
Bekijk het volledige artikel op de website om over het gedachtegoed achter blockchain technologie te lezen.
Kindpakket Award
RTV Noord schrijft dat deze “speciale uitvoering van het Kindpakket”, wat ondersteuning biedt aan “kinderen in gezinnen die in armoede leven”, de gemeente Zuidhorn een nominatie voor de Gemeente Pioniers Award 2018 heeft opgeleverd. Door deze uitkering via blockchain technologie te regelen, hoeft gemeente Zuidhorn “geen partij meer in het geheel” te zijn. Met de aankondiging van gemeente Zuidhorn als winnaar van de 6 genomineerden bij het congres “Back to the Future” kwam de technologie van het Kindpakket in de spotlights te staan.
Het volledige artikel is terug te lezen op RTV Noord
F“Van gemeente naar pionier” schreef Gemeente Pioniers vol lof over de gemeente Zuidhorn nadat deze de juryprijs voor het Kindpakket had gewonnen. De jury was erg onder de indruk over de “vooruitstrevendheid en gebruiksvriendelijkheid” van het systeem en bedankt ontwikkelaars Forus en Rocket Minds voor hun waardevolle bijdrage.