Watson is inmiddels zo geavanceerd dat het zelfs vragen voor medische doeleinden kan beantwoorden
Dat is wat een IBM medewerker ons voor de presentatie vertelde over de huidige staat van Watson’s technologie. Tijdens dit proces zoekt Watson naar het antwoord in een gigantisch register van informatie. Na alle informatie over het onderwerp geanalyseerd te hebben, zal Watson het antwoord geven dat het dichtst bij de waarheid komt. Tot nu toe wordt Watson alleen als adviserende rol gebruikt. Watson mag dus nooit gebruikt worden om een diagnose te doen, maar wel om een diagnose van een professional te bevestigen. Watson’s technologie is wel autonoom bruikbaar wanneer het aankomt op taken die beperkt zijn tot het antwoorden van vragen. Maar nu genoeg over Watson, laten we doorgaan met Blockchain hackathons en de keynotes van IBM over hoe je die wint!
Wat is een hackathon?
Een hackathon is een meerdaags evenement van coöperatief programmeren. Tijdens deze dagen strijden verscheidene teams om het beste demo product binnen een bepaalde tijd te produceren. Het idee is dat in plaats van samen te komen voor wekelijkse vergaderingen (zoals veel bedrijven doen), een hackathon juist meer zoals een startup omgeving fungeert. Hierin werken de teams strikt aan één complex probleem per keer om deze zo in één keer op te lossen. De Dutch Blockchain Hackathon van 2017 in Groningen was gefocust op het incorporeren van Blockchain technologie in praktische maatschappelijke problemen waar een innovatief gedachtegoed nodig is. Elk team had 48 uur om een maatschappelijk probleem binnen hun categorie op te lossen door middel van een Blockchain toepassing.
Wat is (een) Blockchain?
Blockchain wordt meestal geassocieerd met Bitcoins, maar de Bitcoin is slechts één toepassing ervan. Een Blockchain, in essentie, is een gedistribueerde database die gebruik maakt van een gedistribueerd register die alle data bijhoudt. Dit register kun je zien als een soort logboek dat alles wat er in de Blockchain gebeurt bijhoudt en beschrijft. Een Blockchain gebruikt geen centrale servers om de informatie in op te slaan, maar verdeelt dit over het gehele netwerk dat gebruik maakt van deze specifieke Blockchain. Blockchains kunnen zowel privé als openbaar gemaakt worden.
Keynote IBM
Tijdens de keynote presentatie onthulde IBM hun strategie om een hackathon te winnen. De Blockchain hackathon in Groningen van dit jaar had vijf verschillende categorieën: “Identiteit”, “Energie”, “Pensioen Toekomst”, “Internationale Handel & Ondernemerschap” en “Overheid Heruitvinden”. IBM deed mee in vier van de categorieën en won er twee, waaronder de identiteitscategorie. In deze categorie zocht het IBM-team uit Groningen een manier waarop vluchtelingen hun identiteit aan grote organisaties zoals overheden kunnen bewijzen. Aangezien veel vluchtelingen hun bezittingen verliezen tijdens hun reis, kan het bewijzen van wie ze zijn bij aankomst een lastige en vervelende zaak zijn.
Om dit probleem op te lossen ontwikkelde het IBM-team een app die gebruik maakt van Blockchain technologie om identiteitsinformatie in op te slaan. Deze app gebruikt een biometrische scan (bijv. een vingerafdruk scanner) om een gebruikers identiteitsaccount te openen. De gebruikers kunnen persoonlijke data naar het account uploaden, wat dan vervolgens door vertrouwelijke organisaties zoals het Rode Kruis geverifieerd kan worden. Aangezien het Rode Kruis over heel Europa opereert zijn zij een ideale organisatie voor deze rol. In het systeem van IBM kan een gebruiker alsnog zelf bepalen wie er toegang tot hun gegevens heeft en wie deze voor hen kan verifiëren. Wanneer de gegevens bevestigd zijn door een vertrouwelijke organisatie, kunnen deze meteen gebruikt worden door organisaties die deze nodig hebben om hun diensten te verlenen. Deze app helpt dus vluchtelingen die geen identiteitsbewijs meer hebben aangezien dit identiteitsaccount niet fysiek is en altijd via de Blockchain toegankelijk is.
Het belangrijkste punt dat IBM overbracht tijdens hun keynote was om constant terug te gaan naar de hoofdvraag, namelijk: “Wat is het daadwerkelijke probleem dat we proberen op te lossen?” Dit is de vraag die het IBM-team zichzelf constant bleef vragen om het probleem te tackelen. Tijdens dit proces bleven ze constant in contact met vluchtelingen die al ervaring met dit probleem hadden. Daarnaast vertelde IBM dat het essentieel is om een divers team te hebben om een probleem effectief aan te pakken. Dit is de reden dat ze zowel programmeurs als designers in hun team hadden verzameld. Enkel programmeurs in een team resulteert in een werkend system, maar zal gebruiksvriendelijkheid en/of toepasbaarheid missen; een team dat uitsluitend bestaat uit designers resulteert in een systeem dat gebruiksvriendelijk is, maar de nodige functionaliteit mist.
Categorie Overheid Heruitvinden
Tijdens de Blockchain hackathon in Groningen won het Rocket Minds team de eerste prijs in de categorie “Overheid Heruitvinden”. IBM deed ook mee in deze categorie, maar uiteindelijk wisten wij hun team te verslaan. Op deze overwinning over de multinational IBM zijn we natuurlijk ontzettend trots!
Ons team ontwikkelde een idee dat gericht was op het verbeteren en decentraliseren van het uitgeven en ontvangen staatsbeurzen en subsidies. Op het moment is dit een inefficiënt systeem dat gemakkelijk gefraudeerd kan worden. Hiervoor ontwikkelde we een gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op Blockchain technologie. Dit netwerk bestaat uit vier vrijwillige partijen, namelijk “een sponsor”, “een ontvanger”, “een validator” en “een verstrekker” (welke vaak dezelfde als de sponsor is). Via dit netwerk krijgt de ontvanger zijn of haar staatsbeurs of subsidie, welke door de 3 andere partijen gesponsord, geverifieerd en uitgekeerd wordt zonder dat er daadwerkelijk geld aan te pas komt.
Benieuwd hoe het concept precies werkt? Lees dan het artikel hieronder: