Het begon allemaal met een paar vrienden die een team vormden voor de Dutch Blockchain Hackathon 2017
Onder leiding van Maarten Velthuis waagde zijn multidisciplinaire team een poging bij de Hackathon om een overheidsproces te innoveren met blockchain technologie. Ze wonnen de eerste prijs in de categorie Overheid Heruitvinden met een prototype platform dat overheidsuitkeringen automatiseert, verifiëert en verschaft via digitale tokens in plaats van geld uitkeringen. Vervolgens is dit team razendsnel geëvolueerd in een partnerschap dat bureaucratische processen voor de Nederlandse overheid automatiseert.
Van Hackathon naar maatschappelijke implementatie
Gemeente Zuidhorn was zeer onder de indruk van het Hackathon prototype en vroeg het winnende team om hen te helpen met het automatiseren van overheidsuitkeringen. Enthousiast om voor een goed doel aan de slag te gaan richtte een aantal teamgenoten de Stichting Forus op waarmee ze sindsdien nauw samenwerken met hun andere teamgenoten die al bij Rocket Minds gevestigd waren. Forus CTO Jamal Vleij vertelt dat “de kracht van het [Rocket Minds] team” hen duidelijk werd tijdens de hackathon, waar “ze van alleen een concept, naar een design, naar een werkende demo – dus eigenlijk van 0 naar 100 – in 48 uur konden gaan.”
Zonder te wachten begonnen Forus en Rocket Minds als deel van het ontwikkelingsteam samen met designen en ontwikkelen. Datzelfde jaar nog, eind 2017, resulteerde de samenwerking in de eerste geautomatiseerde versie van het Kindpakket (een subsidie voor kinderen die onder de armoedegrens leven in de gemeente Zuidhorn). Sindsdien maakt iedereen met recht op het Kindpakket gebruik van hun uitkering via een digitaal vouchersysteem en hoeven ze niet meer te wachten op de gelduitkering van de overheid. Deze softwareoplossing bleek een onmiddellijk succes en won prijzen bij zowel de Computable Awards 2018 als bij de VNG GemeentePioniers 2018.
Kindpakket 2.0
Ook na de implementatie van het Kindpakket heeft hebben beide partners nog niet stil gezeten. In 2018 werd de 2e versie van het Kindpakket uitgebracht. Dit werdeen modulair systeem op het Forus Platform dat via de “Me” applicatie gebruikt kan worden. Vleij legt uit dat het Forus Platform “de financiële afhandeling verbetert” waardoor de “winkelier nu sneller uitbetaalt wordt dan met een pin-transactie”. Daarnaast is het nu “veel makkelijker om nieuwe winkels aan te sluiten” bij het Kindpakket en kunnen ook andere gemeentes hun subsidies via het Forus Platform automatiseren.
Na een herindeling van gemeente Zuidhorn werd de nieuwe gemeente Westerkwartier de eerstvolgende gemeente om gebruik te maken van versie 2 van het Kindpakket. Later in 2018 is ook de “Meedoen-regeling” van gemeente Nijmegen geautomatiseerd via het Forus Platform.
Toekomstperspectief
Op dit moment werkt het partnerschap aan het implementeren van een aanvraagproces voor subsidies via het Forus Platform. “Zoals wij het voor ons zien”, vertelt Vleij, “wordt Forus uiteindelijk één plek waar je inzicht kunt krijgen waar je recht op hebt”. Dus uiteindelijk kunnen “allerlei verschillende subsidies en regelingen”, bijvoorbeeld “duurzaamheidsregelingen voor zonnepanelen of elektrische auto’s”, via het Forus Platform gedistribueerd worden. Echter, voor nu hebben ze hun handen nog wel even vol met de gemeentelijke markt. Maar als het vroege succes enige indicatie is, kunnen we nog grootse dingen verwachting van de Forus-Rocket Minds collaboratie.
Op zoek naar online succes?
We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Wat doet jouw organisatie en wat is jullie missie?
We kijken graag hoe je (meer) online success kunt behalen en hoe kunnen helpen dit te realiseren.