Wat is het verschil tussen een website en een webapplicatie?
Websites zijn voornamelijk informatief en worden gedefinieerd door hun content; webapplicaties daarentegen hebben actieve interactie met hun gebruikers. De content van een webapplicatie is dynamisch, verandert aan de hand van gebruikersinteractie en vereist gebruikersinput en data verwerking. Webapplicaties zijn de toekomst vergeleken met traditionele statische content websites.
Een blog of bedrijfswebsite is bijvoorbeeld een “website”, maar spreadsheets, web mails of bedrijfsdashboards classificeren als “webapplicaties”. De blog, in essentie, laat alle bezoekers dezelfde content zien, terwijl een bedrijfsdashboard individuele data input en gebruikerstoestemmingen verwerkt en daardoor verschillende informatie laat zien op basis van de ingebouwde criteria.
Wat zijn de web app programmeertalen?
De voornaamste programmeertalen die gebruikt worden voor webapplicaties zijn JavaScript, HTML en CSS. Deze werken samen met andere gerelateerde frameworks voor het “front-end” omdat ze van de gebruikerswebbrowser afhankelijk zijn om de interface mee samen te “smelten”. De meeste webapplicaties zijn dynamisch en vereisen extra proces verwerking aan de serverkant. Dit wordt gedaan met behulp van “back-end” programmeertalen of frameworks zoals PHP, Laravel, NodeJS en ASP.NET.
-
1Kan overal gebruikt worden
Webapplicaties kunnen op elke hardware en elk besturingssysteem draaien, zolang het maar een webbrowser ondersteund.
-
2Geen compatibiliteitsproblemen
Volledige eliminatie van compatibiliteitsproblemen omdat alle gebruikers dezelfde web versie gebruiken. Bovendien zijn er geen individuele gebruikersupdates nodig omdat alle updates op de server gedaan worden.
-
3Geen ruimtebeperkingen
Er zijn geen limieten op de applicatiegrootte omdat webapplicaties niet op de hardware van gebruikers worden geïnstalleerd. De enige informatie die op de hardware van gebruikers wordt opgeslagen zijn cookies en cache bestanden.
-
4Beter beveiligd
Apps hebben verhoogde beveiliging tegen hackers en illegale cracks, want het hacken van webapplicaties is veel moeilijker dan zelf-gehoste applicaties.
-
5Kostenbesparing voor zowel het bedrijf als de gebruiker
Een webapplicatie heeft weinig onderhoud en ondersteuning nodig en heeft tegelijkertijd ook lage hardware eisen van de gebruikersapparaten en kan dus ook vloeiend draaien op oudere apparaten.
-
1Voorprojectanalyse
-
2Schrijven van de technische analyse en propositie
Dit is inclusief een lijst van alle functies die de webapplicatie moet hebben.
-
3Prototyping (wireframing)
-
4Ontwikkeling van het designconcept
-
5Lay-out
-
6Front-end development
-
7Interactiedesign (IxD)
Lees hier over wat IxD is en waarom het belangrijk is.
-
8Back-end development en implementatie van alle functies
-
9Testfase & bug fixing
Lees hier wat je allemaal moet testen voordat jouw app/website live gaat.
-
10Lanceren van het project
Op dit moment gaat de app live en wordt deze in de app stores gepubliceerd.
-
11Ondersteuning en onderhoud
Op zoek naar online succes?
We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Wat doet jouw organisatie en wat is jullie missie?
We kijken graag hoe je (meer) online success kunt behalen en hoe kunnen helpen dit te realiseren.