Geschreven door Merlijn Broersma 21 juni 2017
In ons digitale tijdperk is het niet meer nodig om tijdens het samenwerken ook allemaal in dezelfde ruimte te zijn

Veel bedrijven, projectgroepen en vrienden doen het grootste gedeelte van hun werk liever in zelfgekozen ruimtes en op zelfgekozen tijdstippen. Veel mensen sturen voor zulke samenwerkingen talloze e-mails heen en weer om ideeën en (half) uitgewerkte bestanden met elkaar te delen.

Dit kan nogal omslachtig werken, maar gelukkig blijft de (IT-)technologie zich altijd door ontwikkelen en kan samenwerken op afstand inmiddels veel makkelijker en efficiënter. Met dit idee in ons achterhoofd hebben we een lijst gemaakt met de beste apps voor communicatie en het delen van bestanden binnen je team.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
Slack

De Slack app faciliteert een cloud-based netwerk van samenwerkingstools en diensten in een overzichtelijke omgeving. Naast chatten in verschillende kanalen, notities maken en (video)bellen faciliteert Slack ook het delen van bestanden en geavanceerde zoekfuncties. Daarnaast kan Slack gesynchroniseerd worden met talloze andere apps: bijvoorbeeld, door Slack met Wunderlist te synchroniseren, zal een afgevinkte taak automatisch gemeld worden in het desbetreffende Slack kanaal.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
Skype

Skype werd populair door de hoge kwaliteit belfunctie naar computers en reguliere telefoonlijnen en dat is waar het nog steeds de beste in is. Maar, tegenwoordig faciliteert Skype ook videoconferenties en het achterlaten van (video)voicemails. Daarnaast heeft skype in 2013 Windows Live (MSN) Messenger volledig vervangen en wordt het sindsdien ook veel gebruikt voor regulier chatten. Ook kun je groepsgesprekken maken en bestanden delen, maar er ontbreekt een duidelijke en gemakkelijke archivering van deze bestanden.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
Discord

In eerste instantie ontwikkeld voor (online) gamers die niet willen betalen voor TeamSpeak servers of willen prutsen met Skype, Discord biedt gratis all-in-one audio- en tekst chat dat gewoon in je webbrowser gebruikt kan worden. Het duurt ongeveer 10 seconden om je eigen beveiligde server op te zetten die zowel makkelijk te managen is als hoge geluidskwaliteit faciliteert. Het chatten heeft een moderne insteek met een overlap functie (zodat je niet alt-tab hoeft te gebruiken tijdens full-screen apps) waar je GIFs kunt sturen en links, afbeeldingen en video’s kunt delen zonder veel CPU-power te verbruiken.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
Viber

Viber is een gratis cross-platform (audio) gespreksapp is in Israël ontwikkelt, maar ondersteunt inmiddels al 30 verschillende talen. Viber faciliteert gratis chatten, bellen, fotoberichten en locatie delen. Eén van de voornaamste redenen waarom Viber zo toegankelijk is, is omdat het geen registratie, alias of uitnodiging vereist en dat het direct met je adresboek synchroniseert.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
WhatsApp

Whatsapp functies spreken min of meer voor zichzelf; (voice) berichten, een grote hoeveelheid emojis en GIFs, maar de recentere (video) belfunctie maakt de app pas écht compleet. Daarnaast kunnen gebruikers ook documenten, foto’s, audio bestanden, contacten en locaties delen. Groepsgesprekken zijn makkelijk te managen en WhatsApp archiveert alle bestanden op chronologische volgorde. Aangezien bijna elke smartphone eigenaar WhatsApp heeft, en gebruikers steeds meer de web en desktop versie gebruiken, is groeperen via WhatsApp één van de makkelijkste en meest toegankelijke manieren.

Beste Apps voor Samenwerken binnen een Team | Rocket Minds
Join.me

Het Join.me platform voor online (video) conferenties heeft alle belangrijke functies om effectief samen te werken. Join.me heeft een whiteboard, het wisselen van de presentator rol en het plannen van toekomstige conferenties. Als jullie toegewijd zijn aan de samenwerking, zijn er premium versies die tot 5 TB aan cloud ruimte bieden, meer conferentie deelnemers faciliteren en functies toevoegen waarmee real-life conferentiekamers compleet overbodig worden.

Conclusie

Dus, afhankelijk van het teamdoel, de hoeveelheid betrokken mensen en de voorkeur van communicatie methode zal één van deze apps als beste platform fungeren. Elke app in de lijst heeft een paar functies waar ze in uitblinken en beter, makkelijker of sneller dan de anderen doen. Als je denkt dat we een belangrijke samenwerkingstool gemist hebben, dan horen we graag van je! In de tussentijd, veel samenwerkingsplezier!