RDW is een bedrijf dat zich bezighoudt met alles omtrent voertuigen in het verkeer. Ze verstrekken voertuiglicenties, checken autotypes en de bijbehorende reguleringen en zijn ook verantwoordelijk voor het maken van rijbewijzen. Daarnaast is het bedrijf ook bezig met de reguleringen omtrent autosoftware. Aangezien hier nog geen reguleringen over zijn, probeert RDW vragen zoals welke reguleringen een auto met een miljoen regels aan coderingen in de software (zoals een Tesla) zou moeten hebben en hoe deze reguleringen geformuleerd moeten worden.

Voordat de keynote presentatie van RDW begon hadden we een paar onderwerpen bedacht waar RDW over zou kunnen praten. Een paar dingen die we ons afvroegen waren: “Zullen ze over auto licentiemanagement praten?”; “Gebruiken ze daadwerkelijk machine learning binnen hun bedrijf?”; “Zullen ze over zelfrijdende auto’s praten (die al aan bod kwamen tijdens Quintor’s keynote)?”; “Zullen ze over auto-ongeluk simulaties praten?” en tot slot, “verzamelt RDW data over auto-ongelukken om auto reguleringen te verbeteren?”. Tot onze verbazing kwamen al onze vragen op de ene of andere manier aan bod.

Intelligente Transportsystemen

RDW sprak ook over Intelligente Transportsystemen. Dit zijn systemen die reguleren hoe intelligente auto’s zich gedragen in een intelligente infrastructuur. In zo’n systeem moeten de auto’s met de infrastructuur communiceren en andersom om zo te functioneren als zelfrijdende auto. Er zijn vijf levels van zelfrijdende auto’s, waar level 0 begint met de chauffeur die alles zelf doet en de hoeveelheid dat de chauffeur zelf moet doen minder wordt met elk volgende level. Bij Level 1 help de chauffeur de auto nog; autonome functies worden toegeschreven aan level 2; level 3 wordt gekenmerkt door gelimiteerd zelf rijden; hoge mate van automatisering wordt toegeschreven aan level 4; en tot slot, level 5 is een compleet zelfrijdende auto waar de chauffeur niks meer hoeft te doen. Level 5 auto’s hebben sensoren die in staat zijn om de auto volledig te besturen. Dit betekend uiteraard dat er een computer aan boord van het voertuig moet zijn. Hierin worden machine learning algoritmes gebruikt om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt in situaties die zich eerder hebben voorgedaan. Zelfrijdende auto’s zijn allemaal verbonden via het internet en kunnen zo met elkaar communiceren.

Een level 5 auto wekt echter wel een paar vragen op die nodig beantwoord moeten worden. Bijvoorbeeld, “hoe bescherm je een zelfrijdende auto tegen hackers?” RDW verzekerd iedereen ervan dat veiligheid voor alles komt, maar tijdens de presentatie legden ze niet uit hoe ze dit probleem zouden oplossen. Op het moment heeft RDW een testruimte in de Groningse Eemshaven. Hier test RDW compleet geautomatiseerde zelfrijdende bussen die gebruik maken van 5g-internet.

Simulaties

Het toekomstperspectief van RDW is gericht op het ontwikkelen van simulaties om verschillende verkeerssituaties te testen. Deze kunnen een stuk goedkoper en sneller alternatief zijn voor de huidige real-life scenario's die ze testen. Hierin hopen ze een percentage van 80% simulaties tegen 20% real-life testen te halen, aangezien real-life testen nog steeds nodig zullen zijn om verschillende weersomstandigheden te testen. Het huidige percentage van simulatie testen is nog steeds 0%, dus er is nog een hoop werk te doen voordat de RDW hun doel bereikt.

Uiteindelijk wil RDW de chauffeur minder actief maken tijdens het daadwerkelijke rijproces. Dit doel wekt echter een fundamentele vraag op: “Willen wij als mensen zelf niet meer rijden?” Sommige zijn bang dat deze ontwikkeling al het plezier uit rijden weg haalt, terwijl anderen ervan overtuigd zijn dat het voor veel veiligere rijervaringen zal zorgen. Misschien hebben beide partijen gelijk, maar we zullen nog even moeten wachten voordat we dit zelf kunnen ondervinden.

Conclusie

Al met al gaven de drie keynotes goede inzichten in de huidige ontwikkelingen binnen de IT-sector. Quintor heeft z’n handen vol aan het ontwikkelen van machine learning, wat eveneens weer een interessant IT sub-veld belooft te worden. IBM heeft al twee keer gewonnen in één hackathon door het vinden van effectieve Blockchain toepassingen voor maatschappelijke problemen. Hiermee bewees IBM dat 48 uur genoeg is om innovatieve ideeën te ontwikkelen voor complexe problemen. Daarnaast blijkt Blockchain technologie in de toekomst een fundering te worden voor steeds meer verschillende toepassingen. De RDW werkt hard om de ontwikkelingen in de automatisering van voertuigen bij te houden. De tijd van volledig zelfrijdende auto’s is nabij en het is aan bedrijven zoals de RDW om deze ontwikkelingen in veilige banen te begeleiden.

Een technologisch geavanceerdere en geautomatiseerde toekomst is dus misschien al dichterbij dan we denken. Dankzij bedrijven zoals Quintor, IBM, en RDW, die ernaar streven om de grenzen van technologie te blijven verleggen, staat onze samenleving op het punt van vele grote ontwikkelingen.