Geschreven door Merlijn Broersma 03 mei 2018
Wat zijn Stockfoto's?

“Stockfoto’s” zijn professionele foto’s van gemeenschappelijke plaatsen zoals bezienswaardigheden en de natuur, maar ook van voedsel, evenementen of mensen. Deze foto’s worden zonder “royalty’s” verkocht, wat betekend dat ze gebruikt en hergebruikt mogen worden voor commercieel design. Gemiddeld loopt de prijs van een stockfoto van 20 cent tot 5 euro. Omdat iedereen zulke foto’s nodig heeft om content aan hun website toe te voegen zullen de bedrijven die zulke foto’s verkopen altijd blijven. Bovendien zijn stockfoto’s nog altijd goedkoper dan een professionele fotograaf.

Maar hoe zit het dan met gratis stock foto’s?

Gelukkig zijn er mensen, organisaties, artiesten en studio’s – onze helden die de wereld een mooiere plek willen maken – die gratis stockfoto’s zonder enige licentie restricties aanbieden! Ontmoet deze helden in onze lijst van de top 14 beste websites voor gratis stockfoto’s.

Burst Shopify

Jammer genoeg hebben zelfs liefdadigheidsorganisaties zoals gratis stockfoto websites geld nodig om hun website en service draaiende te houden. De meeste organisaties vragen daarom om donaties van hun gebruikers, maar Burst is een organisatie die gesponsord wordt door het open-source webshop CMS bedrijf Shopify. Dank aan Shopify voor het mogelijk maken van deze service!

Bezoek Burst Shopify De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Death to stock

Death to Stock (DTS) heeft een iets andere aanpak: Death To Stock biedt namelijk dagelijkse en maandelijkse foto pakketten aan die hun gebruikers rechtstreeks per mail toegestuurd krijgen. Om toegang te krijgen tot de volledige foto database moet je wel een premium account hebben.

Bezoek Death to Stock De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Epicantus

De fotograaf Daria biedt gratis originele fotografie aan met haar pagina “Epicantus”. Deze stockfoto bron wordt dus bijgehouden door slechts één artiest. Veel dank aan de gulle Daria voor deze service!

Bezoek Epicantus De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Foodiesfeed

Manage je een (fastfood) restaurant, cafetaria of bakkerij? Dan is Foodiesfeed de perfecte stockfoto website voor jou! Foodiesfeed is gespecialiseerd in voedsel stockfoto’s en biedt een breed spectrum aan gratis te downloaden foto’s aan. Ze hebben zelfs een coole functie waarmee je alle 1000+ foto’s in één keer kunt downloaden!

Bezoek Foodiesfeed De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Freephotos.cc

Met meer dan 100 verschillende fotocategorieën is freephotos.cc zeker een plek om eens in alle rust te bekijken.

Bezoek Free Photos De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Gratisography

Gratisography biedt gratis hoge-resolutie afbeeldingen die gebruikt mogen worden voor persoonlijke en commerciële projecten. Alle eer voor de foto’s gaat naar Ryan McGuire die ervoor zorgt dat er elke week nieuwe foto’s worden toegevoegd.

Bezoek Gratisography De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Kaboompics

Kaboompics 2.0 heeft onlangs een nieuwe website gelanceerd waarvan de lay-out nu een stuk gemakkelijker navigeert. Daarbij heeft de website ook nieuwe functies zoals “color scheme filtering” en een zoekmachine waar je kunt filteren op verticale of horizontale foto’s. Voor ons bij Rocket Minds maakt de color scheme filter functie het zoeken voor de perfecte foto een stuk gemakkelijker!

Bezoek Kaboompics De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Littlevisuals.co

Littlevisuals was één van de eerste platforms die gratis stockfoto’s aanbood. Helaas kwam de website tot een einde in 2013 toen Nic, de eigenaar en oprichter van de website, overleed. Zijn familie heeft het project nieuw leven in geblazen en is toen een fondsenwerving voor Hand on Heart Charity op zijn platform begonnen om kinderen met hetzelfde lot als Nic te helpen.

Bezoek Little Visuals De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Magdeleine.co

De Vietnamese artiest Magdeleine is dit project begonnen om zijn liefde voor de wereld te delen. Hij onderhoudt een database met gratis foto’s die hij persoonlijk heeft geselecteerd. Om iedereen te blijven inspireren, zorgt Magdeleine ervoor dat er elke dag een nieuwe foto wordt toegevoegd!

Bezoek Magdeleine De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Mystock.photos

Deze website bevat een zorgvuldig samengestelde collectie van prachtige stockfoto's. De collectie wordt bijgehouden door een groep artiesten en kunstenaars en de foto's mogen zowel voor persoonlijke als commerciële doeleinden worden gebruikt.

Bezoek My Stock Photos De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
picjumbo

De 22 jaar oude fotograaf, online ondernemer en levensgenieter Viktor Hanacek uit Tsjechië richtte in 2013 picjumbo op. Deze website bevat gratis stockfoto's die inmiddels door miljoenen bloggers, designers en marketers over de hele wereld worden gebruikt. Je kunt hier zijn inspirerende verhaal lezen.

Bezoek picjumbo De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Stocksnap.io

Alle prachtige foto’s op StockSnap dragen de CC0 licentie. Dat betekent dat je elke foto mag kopiëren, aanpassen of distribueren – zelfs voor commercieel gebruikt – zonder ooit om permissie te hoeven vragen!

Bezoek Stocksnap De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Unsplash

Deze bekende stockfoto website is gevuld met mooie foto’s die de CC0 licentie dragen. Dus permissie vragen, of erkenning geven aan, de fotografen van Unsplash is niet nodig.

Bezoek Unsplash De 14 Beste Websites voor Gratis Stockfotos | Rocket Minds
Gratis stockfoto's voor iedereen

We hebben het geluk dat we in een tijd leven waar delen en samenwerken de fundering van het internet vormt. Dus, als je op zoek bent naar mooi beeldmateriaal om je website, blog, social media pagina of computer achtergrond die extra artistieke uitstraling te geven, hoef je hier nooit meer voor te betalen. Laat ons weten hoe jouw ervaringen met deze gratis stockfoto databases zijn. En als je vind dat we er één gemist hebben, deel deze dan alsjeblieft met ons en de rest van de wereld!