Geschreven door Merlijn Broersma 05 maart 2020

Ook al is er een duidelijk antwoord op wat er eerst komt, het hangt er vaak vanaf of je de developer van een product (e.g. website, mobiele applicatie of online platform) vraagt of de product designer/eigenaar.

Wat is UI en UX

Voor de product designers/eigenaars, is de UX de complete ervaring van de gebruiker tijdens het gebruiken van het product, voornamelijk de gebruiksvriendelijkheid van het product en of het bijdraagt aan dat waar de gebruiker naar op zoek is. De UI, omvat de tools waarmee deze gebruiker het product gebruikt, namelijk de knoppen en functionaliteiten van het software product en het apparaat waarop het geïnstalleerd is. Developers, daarentegen, zien de UX en UI vaak niet als twee aparte elementen, want samen moeten ze leiden tot een interface die gebruiksvriendelijk is en de gebruiker van dienst is, wat samen resulteert in een goed product.

Developers vs. Designers

Dit is een beetje verwarrend, maar het probleem ontstaat omdat de developers de UI in de vorm van wireframes ontvangen, welke ze dan op zo goed mogelijke manier moeten programmeren om een positieve UX te garanderen. Echter, voordat developers hun UI wireframers ontvangen, moeten de product designers/eigenaren de ervaring van hun gebruikers (UX) inbeelden om deze te kunnen designen. Dit doen ze door specifieke personas (leeftijd, opleiding, skills, achtergrond, etc.) van hun doelgroep te definiëren en te analyseren hoe deze intuïtief omgaan met een systeem zoals hun product. Vervolgens, proberen ze elke stap in deze interactie te optimaliseren om zo de bruikbaarheid van hun product te verhogen en een positieve UX te genereren.

Uitgebreid UX design leidt tot een Intuïtieve UI

Dus, om een goed product te creëren moet UX-design altijd eerst komen, want dit bevat de analyse die de wireframes bepaald aan de hand waarvan het UI-design gebouwd wordt. Dus, de UX-design stap is essentieel om een UI-design te creëren dat intuïtief is voor jouw doelgroep, want zonder de UX van tevoren te definiëren is het moeilijk om te weten hoe jouw doelgroep het liefst een product zoals het jouwe navigeert.

Simpel gezegd, als je wil dat jouw product succesvol wordt, moet je ervoor zorgen dat mensen graag jouw product gebruiken. Om dit te garanderen is het cruciaal dat je de tijd neemt om in het hoofd van je gebruikers te duiken en om ze niet alleen in te beelden, maar om ze zo uitgebreid mogelijk te definiëren. Alleen dan kun je hun gedrag goed analyseren en een interface ontwerpen die aansluit bij hun voorkeuren. Tot slot, zorg er altijd voor dat je product gebouwd wordt door een team dat zowel product designers als developers bevat, want alleen dan krijg je een productsysteem dat én gebruiksvriendelijk én efficiënt is!

Op zoek naar online succes?

We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Wat doet jouw organisatie en wat is jullie missie?

We kijken graag hoe je (meer) online success kunt behalen en hoe kunnen helpen dit te realiseren.