Geschreven door Merlijn Broersma 02 maart 2020

Laten we beginnen met het onvermijdelijke: identificeer de branche waarin je zult opereren en onderzoek (of vraag een professional) de wetten waar je mee rekening moet houden. Bekijk de AVG, bijvoorbeeld, die sinds 2018 voor iedereen in de EU geldig is. Mis een paar van deze reguleringen en je kunt al gauw een boete van €20.000.000 of tot 4% van je jaarlijkse omzet krijgen. Houdt er ook rekening mee dat de meeste niet-EU-landen vergelijkbare regelingen hebben of bezig zijn die op te zetten.

Zodra je begint met het budgetteren van je applicatie, weet dat de kosten voor ontwikkeling ongeveer €40 – €75 per uur zijn, afhankelijk van het type technologie en de ervaring van het team. Als je concept AI of machine learning aspecten bevat, kan het uurtarief nog verder stijgen want deze technologie is complex en de hoeveelheid ontwikkelaars beperkt.

 • 1
  Visualiseer je applicatie en schrijf elke stap die nodig is om het te kunnen volledig uit. Probeer tijdens deze fase te bedenken hoe eindgebruikers jouw product zouden gebruiken en schrijf aan de hand daarvan je instructies op papier.
 • 2
  Denk vervolgens aan je operations team en hoe zij jouw applicatie zouden opereren. Werk al deze instructies ook uit op papier.
 • 3
  Bedenk wat jouw applicatie precies toevoegt, wat is jouw Unique Selling Point (USP)?

  Welke (dagelijkse) processen zou jouw app kunnen vergemakkelijken of mogelijk maken? Hoe zou dat precies in zijn werking gaan? Wees uitgebreid!

 • 4
  Denk aan welke software van derden je gebruik van wil maken (Google, social media, betalingssystemen, etc.) en check of deze al een API-connectie hebben.

Ben je klaar met deze stappen en heb je alle applicatiebenodigdheden op papier? Dan is het tijd om de interface van je applicatie te schetsen. Beschrijf wat elke knop doet en werk alle schermen uit die eindgebruikers zouden zien.

Tijd om beslissen: MVP of Complete Applicatie?

Tenzij je al ervaring hebt met de ontwikkeling van een applicatie of als geld niet je voornaamste beperking is, is het hoogstwaarschijnlijk beter om eerst een Minimum Viable Product (MVP) te ontwikkelen. Naast het besparen van een hoop ontwikkelingsgeld, dwingt een MVP je ook om je applicatie te reduceren tot haar primaire functie en te valideren of jouw doelgroep hier daadwerkelijk in geïnteresseerd is.

Met een MVP zal je een tastbaar prototype hebben waarmee je potentiële investeerders kunt overtuigen, early adopters kunt aantrekken en echte gebruikersfeedback kunt verzamelen. Hierdoor krijg je de mogelijkheid om te begrijpen wat je doelgroep wil en hoe je jouw app naar hun wensen kunt vormen.

Heb je direct voor een complete applicatie gekozen? Dan is het nog steeds slim om je Gebruikerservaring (UX) te testen voordat je begint met ontwikkelen. Hiervoor kun je het beste je prototype uitbreiden en testpubliek zoeken die je feedback kan geven. Dit proces alleen kan al 400 werkuren kosten, waarna je nog steeds zo’n 600-800 uren voor het reviseren en ontwerpen van de uiteindelijke Gebruikersinterface (UI) van je applicatie nodig hebt. Als je al een MVP hebt kun je tot wel 600 van deze werkuren schrappen, aangezien je al een duidelijk beeld hebt van wat je gebruikers willen.

Klaar voor Front-End development? Calculeer tot 200% van je UX kosten

Hoewel niemand dit wil horen is het een belangrijk element om rekening mee te houden tijdens het budgetteren van je applicatie. Dit is de fase waarbij je daadwerkelijk zult zien en ervaren hoe je uiteindelijke applicatie eruit zal zien. Dit is het punt waarop je sliders, knoppen, animaties, grafieken, en allerlei andere aantrekkelijke elementen zult uitzoeken. Of iets “goed” is tijdens deze fase is zeer subjectief en om dat gevoel te krijgen kost het vaak meer revisierondes dan je zou willen.

Backend en API-development: De duurste onderdelen

Om je applicatie correct te laten functioneren en om het mogelijk te maken om je applicatie verder te blijven ontwikkelen is het belangrijk dat je app op goed geschreven code functioneert. Ook al zit dit deel “onder de motorkap” van je applicatie – en dus iets is wat je eindgebruikers nooit zullen zien – het is wel wat ze ervaren wanneer ze je app gebruiken en waarmee ze gefrustreerd zullen zijn zodra er fouten optreden.

De API (Application Programming Interface) zorgt ervoor dat jouw eindgebruikers de juiste opties en informatie op het juiste zullen moment zien. Een dashboard (wat een API mogelijk maakt), bijvoorbeeld, biedt je een overzicht van gebruikersstatistieken en stelt je in staat om diensten toe te voegen of in-app instellingen aan te passen voor jouw eindgebruikers.

Offertes en inschattingen: Hoe interpreteer je die?

Als je geen eigen ontwikkelingsteam in je organisatie hebt is het belangrijk om je project met verschillende IT-bureaus te bespreken. Vraag al deze bureaus vervolgens om een offerte en vraag in hoe verre zij foutmarges incalculeren.

Waar moet je aan denken tijdens het budgetteren van je applicatie

In de regel kun je iedereen die tot 1.000 werkuren voor een complete applicatie berekend sterk in twijfel trekken. Dit is simpelweg te weinig om een goed product te bouwen en dit zal je ondervinden in beperkte opschaalmogelijkheden of in de vorm van buitenproportionele onderhoudskosten. Dat laatste, kun je het beste ook van tevoren nagaan, want onderhoudskosten horen jaarlijks niet meer dan 20-30% van de totale ontwikkelingsprijs te zijn.

Hoewel MVP’s min of meer bestaan om iets goedkoop, goed en snel te ontwikkelen, je zult altijd uit 2 van deze 3 moeten kiezen voor een complete applicatie. Aangezien je beter nooit op de kwaliteit van je app kunt besparen, moet je voor jezelf overwegen of tijd of geld de beperkende factor voor jouw project is.

Conclusie

Heb je jouw ontwikkelingsbudget op papier? Vergeet dan niet dat het publiceren van jouw app ook een aantal kosten met zich meebrengt. Voor iOS is dit €100 per jaar, voor Android eenmalig €25, en de hostingkosten van je API en webproduct verschillen van provider tot provider. Hoewel dit niet het grootste bedrag is kan dit alles tezamen toch zo’n €3.000 tot €5.000 per jaar zijn.

In totaal kunnen MVP’s al ontwikkeld voor zo’n €15.000 (excl. publicatie en hosting), terwijl complete applicaties (afhankelijk van de complexiteit) beginnen op zo’n €40.000 maar al gauw tot €140.000 kunnen kosten.

Budget altijd voor het hoogst geschatte bedrag, want een incomplete applicatie zal je nooit een cent aan winst opleveren. Als je dan wat overhoudt wanneer de app klaar is, dan heb je alvast een begin voor de onvermijdelijke onderhoudskosten of een mogelijkheid om je marketingcampagne te kick starten en je app onder de mensen te brengen.

Begin nu met jouw eigen app!

Op zoek naar online succes?

We zijn benieuwd naar jouw verhaal! Wat doet jouw organisatie en wat is jullie missie?

We kijken graag hoe je (meer) online success kunt behalen en hoe kunnen helpen dit te realiseren.