Websites zijn voornamelijk informatief en worden gedefinieerd door hun content; webapplicaties daarentegen hebben actieve interactie met hun gebruikers. De content van een webapplicatie is dynamisch, verandert aan de hand van gebruikersinteractie en vereist gebruikersinput en data verwerking. Webapplicaties zijn de toekomst vergeleken met traditionele statische content websites.

Een blog of bedrijfswebsite is bijvoorbeeld een “website”, maar spreadsheets, web mails of bedrijfsdashboards classificeren als “webapplicaties”. De blog, in essentie, laat alle bezoekers dezelfde content zien, terwijl een bedrijfsdashboard individuele data input en gebruikerstoestemmingen verwerkt en daardoor verschillende informatie laat zien op basis van de ingebouwde criteria.

Wat zijn de web app programmeertalen?

De voornaamste programmeertalen die gebruikt worden voor webapplicaties zijn JavaScript, HTML en CSS. Deze werken samen met andere gerelateerde frameworks voor het “front-end” omdat ze van de gebruikerswebbrowser afhankelijk zijn om de interface mee samen te “smelten”. De meeste webapplicaties zijn dynamisch en vereisen extra proces verwerking aan de serverkant. Dit wordt gedaan met behulp van “back-end” programmeertalen of frameworks zoals PHP, Laravel, NodeJS en ASP.NET.