Voor de presentative vertelde een IBM medewerker ons een interessant nieuwtje over de staat van Watson’s technologie: Watson is inmiddels zo geavanceerd dat het al in staat is om complete vragen voor medische doeleinden te beantwoorden. Tijdens dit proces zoekt Watson naar het antwoord in een gigantisch register van informatie. Na alle informatie over het onderwerp geanalyseerd te hebben, zal Watson het antwoord geven dat het dichtst bij de waarheid komt. Weet wel dat zulke systemen alleen als adviserend rol worden gebruikt. Dit betekend dat het nooit gebruikt mag worden om een diagnose te doen, maar wel om een diagnose van een professional te bevestigen. Watson’s technologie is wel autonoom bruikbaar wanneer het aankomt op taken die beperkt zijn tot het antwoorden van vragen. Maar nu genoeg over Watson, laten we doorgaan met Blockchain hackathons en IBM’s keynotes over hoe een wint.

Wat is een hackathon?

Een hackathon is een meerdaags evenement van collaboratief programmeren waar verscheidene teams strijden om het beste demo product binnen de gegeven tijd te produceren. Het idee is dat in plaats van samen te komen voor wekelijkse meetings zoals veel bedrijven doen, een hackathon juist meer zoals een startup omgeving fungeert. Hierin werken de teams strikt aan complexe problemen om ze in één keer op te lossen. De Dutch Blockchain Hackathon van 2017 in Groningen was gefocust op het incorporeren van Blockchain technologie in praktische maatschappelijke problemen die een innovatief gedachtegoed eisen. Elk team dat mee deed had 48 uur om een maatschappelijk probleem binnen hun categorie op te lossen door een Blockchain te gebruiken.

Wat is een Blockchain?

Blockchain wordt gewoonlijk geassocieerd met Bitcoins, maar dit is niet altijd het geval. Een Blockchain, in essentie, is een gedistribueerde database dat gebruik maakt van een gedistribueerd register om alle data bij te houden. Dit register kan gezien worden als een soort logboek dat alles wat er in de Blockchain gebeurt bijhoud en beschrijft. Een Blockchain gebruikt geen gecentraliseerde servers om de informatie in op te slaan, maar verdeeld dit over het gehele netwerk dat gebruik maakt van deze specifieke Blockchain. Er zijn twee manieren waarop een Blockchain gemaakt kan worden: ofwel privé, of openbaar.

Keynote IBM

Tijdens de keynote presentatie onthulde IBM hun strategie om een hackathon te winnen. De Blockchain hackathon in Groningen van dit jaar had vijf verschillende categorieën: “Identiteit”, “Energie”, “Pensioen Toekomst”, “Internationale Handel & Ondernemerschap” en “Overheid Heruitvinden”. IBM deed mee in vier van de categorieën en won er twee waaronder de identiteitscategorie. In deze categorie wou het IBM team uit Groningen een manier voor vluchtelingen vinden om hun identiteit aan grote organisaties zoals een overheid te bewijzen. Aangezien talrijke vluchtelingen hun bezittingen verliezen tijdens hun reis naar Europa, kan het bewijzen van wie ze zijn bij aankomst een lastige en vervelende zaak zijn.

Om dit probleem op te lossen ontwikkelde het IBM team een app die gebruik maakt van Blockchain technologie om identiteitsinformatie in op te slaan. Deze app gebruikt een biometrische scan (bijv. een vingerafdruk scanner) om een gebruikers identiteitsaccount te openen. De gebruikers kunnen persoonlijke data naar het account uploaden dat dan vervolgens door vertrouwelijke organisaties zoals het Rode Kruis geverifieerd kan worden. Aangezien het Rode Kruis over heel Europa opereert zijn zij een perfecte organisatie voor deze rol. Maar een gebruiker kan alsnog zelf bepalen wie er toegang tot hun gegevens heeft en wie deze voor hen kan verifiëren. Wanneer de gegevens bevestigd zijn door een vertrouwelijke organisatie, kunnen deze meteen gebruikt worden door organisaties die deze nodig hebben. Deze app helpt vluchtelingen die geen identiteitsbewijs meer hebben aangezien dit identiteitsaccount niet fysiek is en altijd via de Blockchain toegankelijk zal zijn.

Het hoofdzakelijke punt dat de keynote overbracht was: “Wat is het daadwerkelijke probleem dat we proberen op te lossen?” Dit is de hoofdvraag die het IBM team zichzelf bleef vragen om het probleem te tackelen. Tijdens dit proces bleven ze constant in contact met vluchtelingen die al ervaring met dit probleem hadden. Daarnaast maakte het IBM team duidelijk dat het essentieel is om diversiteit binnen je team te hebben. Dit is de reden dat ze én programmeurs én designers in hun team hadden verzameld. Enkel programmeurs in een team resulteert in een werkend system, maar zal gebruiksvriendelijkheid missen; een team dat uitsluitend bestaat uit designers resulteert in een systeem dat gebruiksvriendelijk is, maar de nodige functionaliteit mist.

Overheid Heruitvinden track.

Tijdens de Blockchain hackathon in Groningen won het RMinds team de eerste prijs in de categorie “Overheid Heruitvinden”. IBM deed ook mee in deze categorie, maar werd uiteindelijk verslagen door het RMinds team. Een overwinning over een multinational zoals IBM gaf ons een goede reden om trots te zijn. Ons team ontwikkelde een idee dat gericht was op het verbeteren van de functionaliteit van het geven en ontvangen staatsbeurzen en subsidies. Op het moment is dit een inefficiënt systeem dat gemakkelijk gefraudeerd kan worden. Hiervoor ontwikkelde we een gedecentraliseerd netwerk gebaseerd op Blockchain technologie. Dit netwerk bestaat uit vier vrijwillige partijen, namelijk “de sponsor”, “de ontvanger”, “de validator” en “de verstrekker” (vaak dezelfde als de sponsor). Door dit netwerk krijgt de ontvanger zijn of haar staatsbeurs of subsidie door de 3 andere partijen zonder dat er ooit geld tussen komt.

Als je meer over het concept wil weten, lees dan

3 mei 2017, 09:22

1 minuut om te lezen

#dbh17 - Winnaars van de Dutch Blockchain Hackathon - Reinventing Government Track

Van 10 tot 12 februari, 2017, nam de Dutch Blockchain Hackaton plaats in Groningen.

Onze projecten

Onze projecten zijn representatief voor onze kerncapaciteiten en hier ziet u enkele succesverhalen waarin ze toegepast zijn in klantscenarios.